top of page
  • Yazarın fotoğrafıFecr-i Ati

Geleceğin Maddesi Grafen

Son günlerde adını sıkça duyduğumuz grafen karbon atomlarının altıgen (bal peteği) şeklinde dizilişiyle oluşmuş bir maddedir. Grafen grafitten elde edilir. İşte bu iki boyutlu mucizevi diziliş Dünya’nın en sert en dayanıklı, esnek, inanılmaz derecede hafif (0.16mg/cm3) ve süperiletken bir madde oluşturur. Saydam bir maddedir. Eğer üstünüzdeki tişört grafenden yapılmış olsaydı çelik yelekten farkı olmazdı, kurşun ile delinip geçilemezdi. İşte hem bu kadar hafif hem de sağlam bir madde ileride süper askerlerin oluşumuna katkı sağlayabilir. Aynı zamanda tanklarda zırh olarak kullanılması aşırı bir zırh koruması ve hafiflik sağlayarak çevik tankların üretiminde kullanılacak. Bu nedenle çeşitli devlet ve firmalar grafenin hacimli üretilebilmesi için milyarlarca dolar harcıyorlar. Yakın zamanda meyvelerini toplayacaklar ama Ülkemizde maalesef grafene yatırım yok.

Grafenin neredeyse sınırsız bir kullanım alanı var örneğin tıp,mühendislik, uzay istasyonları ve mekikleri, bükülebilir ekran, bilgisayar işlemcileri… Grafen sayesinde bükülüp katlanabilen telefonlar, televizyonlar, işlemciler [günümüzdekilerden binlerce kat daha hızlı işlemciler(arka cebimizde bir süperbilgisayar taşıyabileceğiz.)], kağıt gibi ince telefonlar, birkaç saniyede şarj olan ve haftalarca giden piller; ileri derecede yanık yaraların tedavisi, yapay organ ve dokular, ilaçlar…

Grafen üretimi çok zor daha grafeni hacimli bir şekilde üretemiyoruz. Ama iki Rus bilim insanı kurşun kalem ve bant kullanarak grafen üretmeyi başardılar. Bu başarılarından dolayı onlara Nobel ödülü verildi. Olayı gören endüstri dünyası grafen üretmek için milyarlarca dolar para harcıyorlar ve finale az kaldı.

Çağatay GENCE

31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

留言


bottom of page