top of page
  • Yazarın fotoğrafıFecr-i Ati

Bansky

Banksy, son yıllarda başta İngiltere olmak üzere farklı ülkelerde yaptığı çarpıcı duvar resimleriyle (grafiti) ünlenen, aktivist, yazar, yönetmen, ressam, küratör ve sokak sanatçısıdır. Gerçek kimliği bilinmemektedir, Banksy eserlerinde kullandığı rumuzudur. Banksy’nin grafiti dünyasına katılması ise 1980’lerin sonu ve duvarların artık endüstrileşmeye karşı duran sanatçıların yeni alanı olması 1990’lara rastlamaktadır. Süreç takip edildiğinde ise, Banksy’nin ünlü olmadan önce sokak sanatı hayatına ilkin geleneksel tarzda grafitiler yaparak başladığı görülür. Rembrandt’ın Dr. Tulp’un Anatomi Dersi adlı tablosunu andıran For Astek In The Scrubs (Önlüklü Astek için) adlı grafitisi bunlardan biridir. Banksy bu grafitiyi, dikkat çekmeye ve ün kazanmaya başladığı ve sokak sanatçıları için son derece önemli olan Bristol’deki Walls On Fire (Duvarlar Ateşe) adlı festival etkinliği için yapar. Ölen bir arkadaşı için yapıldığı düşünülen resimde her iki tarafına ekran görüntülerinin yerleştirildiği bir mekânda doktorlar tarafından çevrelenmiş bir ameliyat masasına grafiti harfleriyle Astek yazar ve köşeye de Önlüklü Astek İçin şeklinde bir yazı iliştirir.



Banksy, For Astek In The Scrubs, Bristol, 1998 Banksy’nin bu festivalde sonra Bristol’de bir binanın duvarına yaptığı The Mild Mild West adlı işi ise, onun geniş kitleler tarafından tanınmasını sağlar. Daha sonra şehrin simgesi olarak seçilen bu çalışmanın mesajı ise son derece açıktır: Karşısında zalim polislerin durduğu oyuncak ayı, molotof kokteyli atamayacak vatandaşları temsil eder. Banksy sonraki çalışmalarına Londra’da devam eder ve beklediği etki ya da tepkiyi bulamadığı için geleneksel grafitiden uzaklaşıp şablona yönelir.


Banksy, The Mild Mild West, Bristol, 1999 Bansky, sokakta sıradan işler yaparak sanat yaşamına başlar ve kendini kısa sürede yetiştirerek son derece popüler olmayı başarır. Banksy, takma adı ve eserlerinde kullandığı imzasıdır. İngilizce’de tam karşılığı bulunmayan sözcüğün yasaklanmak, men etmek anlamına gelen ban kelimesinden türetildiği muhtemel olmakla birlikte, bu ad kendisine yakıştırdığı vandal sıfatının anlamı, içeriği ve eylem boyutuna fikirsel bir katkı da sunmaktadır. Medyadaki ve takipçileri arasındaki genel popüler teorilere göre asıl adı Robin Banks’tir. 1974 yılında İngiltere’nin Bristol şehrinde doğar, babası bir fotokopicidir, küçük yaşta kasaplık eğitimi alır ve bunun yanında başka birçok işte de çalışır. 80’li yılların sonunda İngiltere’de duvar resimleri yapmaya başlar. Banksy, bir röportajda ailesi için bile gizemini koruduğunu ve onların kendisini bir ressam ve dekoratör sandığını söyler.


Banksy, Flower Chucker, Kudüs, 2003 (Kudüs’teki bir garajın kenarındaki duvarda yer alan Çiçek Fırlatan Protestocu, günümüzde şiddet karşıtlığının popüler ve önemli bir simgesi haline gelmiştir.)

39 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Enver

1.Balkan Harbi daha yeni bitmişti. Enver biraz bitkin biraz umutsuz , Anadolu’ya yol almıştı. Kolay değildi ne de olsa doğduğu topraklar...

コメント


bottom of page