top of page
  • Yazarın fotoğrafıFecr-i Ati

Uzay Çöplüğü

Biz vicdanı temız insanlar Dünyamıza çok iyi baktık.Okyanuslarına atıklarımızı dökmedik, suyu koruduk, hayvanların neslinin tükenmesine neden olmadık, toprağını naylon poşetler ve diğer cam, metal atıklar ile kirletmedik, havayı kirletmemek için filtre taktık ve ağaçları kesmedik.

Maalesef aynı özeni uzay için gösteremedik.Uzayı hatrı sayılır miktarda kirletmeyi başardık.Amaaaan koskoca uzay bizim gibi küçük canlılar nasıl olurda koca uzayı kirletebilir diyorsunuz.Ama durum hiç de öyle değil.Çünkü uzaya çıkardığımız uydular, uzay mekikleri, teleskoplar görev sürelerini bitirdikten sonra Dünya’nın yörüngesinde saatte 28bin kilometre hızda yol alıyorlar.Nasa’nın yaptığı resmi açıklamaya göre çapı 1 cm ile 10 metre arasında başıboş gezen 500 binden fazla uzay çöpü var ve bunların 21 bin tanesi yakın takipte.İşte durum bu derece kötü.


Bu parçalar çalışan uydulara, uzay mekiklerine ve hatta Uluslar Arası Uzay İstasyonu’na da çarptığı görüldü.Sadece 1 pirinç tanesi büyüklüğündeki bu parça bütün kalkanları ve korumaları delip geçerek oluşan delikten uzaya oksijen sızmaya başladı.Neyse ki yetenekli astronotlar ve sensörler durumu fark etti gereken yapıldı.

Son yıllarda bu konu hakkında önlemler alındı.Yeni uydular artık görev sürelerinin sonlarında kalan yakıtlarıyla ya Dünya atmosferine girip yanıyorlar ya da kalan yakıtlarıyla dış uzaya doğru gidiyorlar.Eskiden kalma çöplerin ise nasıl toplanabileceği hakkında fikirler yürütülüyor.İnşallah en kısa zamanda hepsi temizlenir.

Çağatay Gence


13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Enver

1.Balkan Harbi daha yeni bitmişti. Enver biraz bitkin biraz umutsuz , Anadolu’ya yol almıştı. Kolay değildi ne de olsa doğduğu topraklar...

Bansky

Kommentare


bottom of page